welke kanten kun je op met je loopbaan?

Welke kanten kun je op met je loopbaan?

Zit jij wel eens op vacaturesites te speuren naar een nieuwe baan? En eindigt dit geregeld met het gevoel dat je niet vindt wat je zoekt? Dat kan best een moedeloos gevoel geven. Er zijn zoveel opties. Je kan filteren op het opleidingsniveau, de branche, de afstand, het salaris, de functienaam en nog meer. En dan komen er allerlei dingen te voorschijn die je niet boeiend vindt, of je hebt niet echt een duidelijk beeld van wat het inhoudt. Ik wil je graag een stapje mee terug nemen en de selectie die je zal moeten maken wat simpeler maken.

Waar gaat het nu echt om in werk? Natuurlijk je wilt voldoening, uitdaging, plezier, mogelijkheden om je te ontwikkelen, leuke collega’s en nog veel meer. Maar waar hangt dit allemaal van af? Vooral van de dingen die je niet op vacaturesites kunt aanvinken, jouw persoonlijke behoeften. In de basis gaat het om 2 pijlers waarop je je kunt richten:

  1. Wat je op de dag doet aan activiteiten/taken (je functie)
  2. Waar je dat doet (mensen en het vakgebied/branche)

 

Vergeet de rest even.

Waar moet een functie aan voldoen?

Er gelden een aantal voorwaarden wil een functie voor jou prettig zijn:

  1. Je maakt gebruik van je competenties, dus je doet vooral waar je goed in bent.
  2. Je hebt afwisseling in taken.
  3. Je vindt deze taken ook leuk om te doen.
  4. Je hebt het gevoel dat het zinvol is wat je doet.

 

Is dat bij jou zo? Onthoud je antwoord.

Waar moet een omgeving aan voldoen?

Ook aan de ideale omgeving zitten een aantal voorwaarden vast:

  1. Je voelt sociale steun, dus wordt gehoord, begrepen en de leuke en minder leuke momenten kun je delen.
  2. Je werkt in een branche/vakgebied waar je je verbonden mee voelt. Je leert er dingen die je interessant vindt.
  3. Jouw persoonlijke doel en motivatie ligt op 1 lijn met die van de organisatie waar je voor werkt. Dat betekent dat waar de organisatie zich voor inzet, het doel wat zij nastreeft, is ook voor jou belangrijk.
  4. De omgeving biedt jou mogelijkheden nieuw dingen te leren.

 

Er zijn natuurlijk nog meer belangrijke zaken, maar als je deze 4 voorwaarden in onvoldoende mate terug ziet in je omgeving dan heb je een goede kans het niet naar je zin te hebben of te krijgen. Voldoet jouw huidige werkomgeving aan deze voorwaarden? Onthoud je antwoord.

De gevolgen voor jouw loopbaan.

Je weet nu al wat meer over waar voor jou de schoen wringt. Het is goed om dat heel specifiek voor jezelf te benoemen, dan weet je beter waar je naar zoekt. Misschien sluit de functie niet aan bij jouw behoeften, of misschien de omgeving niet. Of je komt tot de conclusie dat ze allebei niet aansluiten, of allebei toch eigenlijk wel. Dat levert de volgende mogelijkheden op voor jouw loopbaan:

Optie 1 Je blijft.

De functie en de omgeving sluiten goed aan bij jouw behoeften. Door dit kritisch te onderzoeken ben je erachter gekomen dat je toch eigenlijk wel goed zit. Er was onvrede, maar door je situatie opnieuw onder de loep te nemen heb je ingezien dat veel van wat jij nodig hebt op je huidige plek te vinden is.

Optie 2 Je gaat dezelfde functie in een andere omgeving doen.

Je kon overtuigend JA antwoorden op de vraag of jouw functie aan de voorwaarden voor tevredenheid voldoen. De omgeving echter laat te wensen over. Maar dat maakt je zoektocht al wat overzichtelijker. Je gaat op zoek naar een andere organisatie/branche/vakgebied. Er zijn een aantal dingen om kritisch naar te kijken:

  1. Is het puur je huidige organisatie (afstand, mensen, salaris, ontwikkelingsmogelijkheden etc.) die niet voldoet, of kun je de hele branche afschrijven?
  2. Als je dan richting een andere branche wilt bewegen, kun je op basis van je kennis/ervaring/interesses dan een lijstje maken met voorkeuren?
  3. Kun je daar nu al terecht of is er nog opleiding/ervaring nodig?
  4. Hoe ga je dat regelen?

 

Voor sommige branches is branche specifieke ervaring of kennis niet verreist, voor anderen wel. Als dat wel zo is houd er dan rekening mee dat je overstap meer tijd nodig heeft omdat je deze kennis/ervaring op zal moeten doen. Onderzoek, vraag, wat je precies nodig hebt. Overweeg een opleiding, cursus, workshop, vrijwilligerswerk, of functie op een lager niveau om deze kennis- en ervaringsbrug te bouwen. Gooi je oude schoenen niet weg voor je nieuwe hebt. Denk ook eens aan de concurrenten, klanten, partners en leveranciers van je huidige organisatie. En wist je dat de helft van de mensen een nieuwe plek vindt door te netwerken?

Optie 3 Je gaat een andere functie doen in dezelfde omgeving doen.

De functie voldoet niet meer, maar de omgeving bevalt je eigenlijk wel. Belangrijk is nu om te onderzoeken welke functie (denk eerst eens in taken/activiteiten) je graag zou willen doen. Aan welke voorwaarden voldoet jouw huidige functie niet? Hoe zou je dat anders in kunnen vullen?

Jobcrafting is ook een optie, misschien wat leuke taken erbij, en wat mindere leuke eraf. Onderzoek je energiegevers- en vreters. Kan die balans wat gezonder? Het hoeft niet altijd een compleet andere functie te zijn. Kijk vooral waar je goed in bent of wilt zijn, en onderzoek de mogelijkheden om dit wat vaker terug te laten komen in jouw huidige functie. Of kijk in welke andere functies binnen de organisatie dit wel terugkomt. Als dat toch niet mogelijk lijkt binnen je huidige omgeving kijk dan eens bij optie 4.

Optie 4 Alles anders.

Je functie en de omgeving voldoen niet aan jouw wensen. Je weet eigenlijk wel dat je iets heel anders zal moeten gaan doen wil je weer plezier in je loopbaan gaan ervaren. Dat is een grote stap. In dat geval raad ik je aan om nog een stap terug te doen en te onderzoeken wat je werkelijke motivatie is. Wat betekent werken voor jou? Wat wil je er uit halen? Misschien kun je het wel groter trekken. Wat wil je uit je leven halen en hoe kan een baan je daarbij helpen? Naast het WAT & WAAR is het verstandig om dus ook het WAAROM toe te voegen in je onderzoek.

Er zijn blijkbaar zoveel zaken aan je huidige functie en omgeving die niet naar je zin zijn dat het goed is om ze allemaal te onderzoeken en dan ook te bepalen welke het grootst is. Welke verandering zal de meeste invloed op jouw werkplezier hebben? En waar ben je goed in of wat wil je leren? Wat is zinvol voor jou? Wat geeft plezier? Wat is een uitdaging? Eerst is het nodig om weer dichtbij jezelf te komen, dan kun je een vertaalslag naar werk proberen te maken. Houd rekening met een langere termijn of een stapje terug om daarna weer vooruit te kunnen. Misschien is optie 5 ook wel interessant.

Optie 5 Je begint voor jezelf.

Er zijn verschillende reden om voor jezelf te beginnen. Misschien vind jij wat je zoekt niet in vast omschreven rollen en organisaties. Dan zou je het zelf kunnen creëren. In beginsel kan dat als freelancer zijn, omdat dat een manier is om meer afwisseling, vrijheid, uitdaging of voldoening te ervaren. Misschien wil je zelf wel iets creëren in plaats van mee te werken aan iets wat al bestaat of van een ander is. Soms kun je ook ‘gedwongen’ worden om voor jezelf te beginnen, omdat er geen vacatures zijn, of omdat jouw persoonlijke situatie of gezondheid niet aansluiten bij de bestaande mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld hoogopgeleid bent, maar je kunt/wilt parttime werken is de spoeling dun. Het kan ook gewoon zijn dat je een goed idee hebt waar je kansen voor ziet. Je voelt de onontkoombare drang om hier wat mee te doen en je gaat er voor. Of je kan simpelweg meer verdienen door hetzelfde werk als zelfstandige te doen.

Uiteindelijk is het bij deze stap essentieel dat jij iets hebt, kunt of weet waar een ander voor wil betalen. Net zo belangrijk is het dat je over de kwaliteiten beschikt om hier klanten voor te vinden. Of dat iemand anders deze heeft waar je mee kunt samenwerken. Maak een plan en toets vooral de haalbaarheid. Ga de deur uit en vind die klant.

Waar ga jij voor?

Op basis van het WAT, de activiteiten/taken, en het WAAR, de omgeving/vakgebied, kan jij al een heleboel orde scheppen en richting geven aan je zoektocht naar de volgende stap. Voor welk van de 5 opties kies jij?

Het gaat er vooral om dat je iets doet wat je leuk vindt en goed kan (leren), en dat je je omringd met mensen met wie je het goed kunt vinden. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, en dus ook weet waar het nu aan schort, dan ben je al een heel eind op weg. Het werkt gewoon niet goed om lukraak op vacaturesites te gaan speuren, de richting ontbreekt, je bent teveel geneigd om steeds in hetzelfde hoekje te zoeken. Dan is het ook niet zo gek dat je niet vindt wat je zoekt, want dat hoekje ken je al en daar mankeert blijkbaar iets aan. Eerst een stap terug nemen om kritisch te onderzoeken waar het dan precies wringt, wat er dan anders zou moeten zijn wil je weer met plezier aan het werk kunnen. Neem hier de tijd voor, je maakt dit soort stappen maar een aantal keer in je leven. Laat  vacaturesites niet jouw mogelijkheden bepalen, maar bepaal eerst zelf wat jij met je loopbaan wilt. Om vervolgens te kijken waar je dat kunt vinden.

 

kansen-op-de-arbeidsmarkt

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Lees verder »
meer plezier in je werk

Plezier in je werk

Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.

Lees verder »
CARRIÈRESWITCH maken

HULP BIJ CARRIÈRESWITCH

Ben je uitgekeken op je huidige werk, droom je al jaren van een compleet andere carrière, of heb je het idee dat het werk wat je nu doet niet helemaal bij je past? Dan is een carrièreswitch een goed idee!

Lees verder »