wat is bewustwording
 

Sommige mensen gaan naar een loopbaanadviseur in de hoop dat hij de antwoorden op hun vragen weet. Maar dat is natuurlijk niet zo, de antwoorden zitten in jou zelf. Een loopbaanadviseur kan je helpen deze antwoorden te vinden. En dat proces, het onbewuste bewust maken, heet bewustwording. Samenwerken een loopbaanadviseur leidt dus tot het vinden van nieuwe inzichten en deze nieuwe inzichten plaatsen het heden en het verleden in een nieuw perspectief. Dit nieuwe perspectief leidt er vooral toe dat je nieuwe mogelijkheden zal ontdekken. Mogelijkheden die je eerst niet had (beter gezegd; niet kende, omdat je het bestaan er van niet af wist, terwijl ze er al wel waren). Samen met de nieuwe inzichten over wat je allemaal kunt, zou willen kunnen/weten, wat jou als persoon kenmerkt en wat je graag zou willen wordt het dan mogelijk om tot een keuze te komen over de voor jou best passende en leukste stap die je in je loopbaan kunt maken.

Bewustwording en je loopbaan

Over hoe bewustwording nou precies werkt is nog maar weinig bekend. En dat is in dit kader ook niet zo interessant. Wat wel interessant is, is om te begrijpen op welke manier bewustwording van belang is bij het ontwikkelen van jezelf en je loopbaan.

De vragen waarmee je naar een loopbaanadviseur toe gaat hebben meestal te maken met het niet- weten. Je weet niet wat je wilt, je weet niet wat je kan, je weet niet wat je mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn, of je weet niet welke volgende stap in je loopbaan het beste bij jou zou passen. Het doel is om dit allemaal wel te weten. Het middel hiertoe is bewustwording. Bij de misschien soms meer rationele overweging over welke baan het best bij jouw kwaliteiten en persoonlijkheid past heeft bewustwording nog een heleboel andere bijkomende voordelen. Bewustwording laat je over meer zelfkennis beschikken. Meer zelfkennis kan je helpen om in de meest uiteenlopende situaties een betere keuze te maken. Ook bijvoorbeeld de keuzes over hoe om te gaan met anderen. Dit kan er op die manier toe leiden dat je meer succes zal ervaren, dat je relaties met anderen prettiger worden, dat je over meer zelfvertrouwen zal beschikken en misschien nog wel het aller-leukst; dat je meer plezier zult ervaren. Want of we het nu geluk, voldoening of tevredenheid noemen, een mens streeft er toch vooral naar om prettige gevoelens te ervaren. En als het gaat om keuzes ten aanzien van jou loopbaan is het zodoende cruciaal dat je te weten komt wat jou prettige gevoelens geeft. En daarom is het nodig om je bewust te zijn van wat iets met je doet, wat het je geeft en wat het voor je betekent. Vanuit dat punt kun je gaan kijken naar de mogelijkheden en de haalbaarheid van deze mogelijkheden.

Bewust worden; hoe doe je dat?

Bewust worden kan op verschillende manieren. Vaak hebben ze met elkaar gemeen dat het gaat om 3 belangrijke ‘activiteiten’. 1. Waarnemen (zien, proeven, horen, voelen ruiken) 2. Leren (observeren, ervaren, theoretiseren, experimenteren) 3. Aandacht geven

In een loopbaanadviestraject bestaat de 1e fase vaak uit een zelfanalyse, waarbij je informatie over je zelf naar boven probeert te halen. Een manier om hiertoe te komen is zelfreflectie. Hierover kun je meer lezen in het artikel Wat is reflecteren?

kansen-op-de-arbeidsmarkt

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Lees verder »
meer plezier in je werk

Plezier in je werk

Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.

Lees verder »
CARRIÈRESWITCH maken

HULP BIJ CARRIÈRESWITCH

Ben je uitgekeken op je huidige werk, droom je al jaren van een compleet andere carrière, of heb je het idee dat het werk wat je nu doet niet helemaal bij je past? Dan is een carrièreswitch een goed idee!

Lees verder »