
Veel sectoren zijn gesloten, 1/3 van de organisaties hebben een vacature stop, waar liggen nu de kansen?
Door de coronacrisis ziet de arbeidsmarkt er ineens heel anders uit. Het aantal openstaande vacatures daalt steeds verder, na half maart al met 20%. Vooral in de dienstverlenende beroepen zijn er steeds minder vacatures. Terwijl in andere sectoren de vraag juist stijgt. Zoals bijvoorbeeld in delen van de agrarische sector, ook verklaard door het seizoen. En nog meer dan voor deze crisis zijn in veel delen van de zorg meer mensen dan ooit nodig. Dus als je al speelde met de gedachte om van baan te veranderen, welke invloed heeft de coronacrisis (en de komende economische crisis) dan op jouw zoektocht? En speelt het nieuwe bewustzijn van wat vitale beroepen zijn voor jou nog een rol in je keuze?

Waar lagen de kansen op de arbeidsmarkt voor de crisis?
Voor de crisis waren er nog maar zelden zoveel mensen aan het werk. In veel sectoren waren mensen nodig. Er is een hele lijst met krapteberoepen te geven. Dit zijn beroepen waar veel vraag naar is op de arbeidsmarkt. Hieronder een beknopt overzicht:
- metselaars
- dakdekkers
- werkvoorbereiders
- bouwkundig inspecteurs
- projectleiders bouw
- installateurs
- technisch tekenaars
- inspecteurs elektrische installaties
- CNC-verspaners
- managers research & development
- productontwikkelaars
- autoschadeherstellers
- verhuizers
- transportplanners
- buschauffeurs
- brandwachten
- buitengewoon opsporingsambtenaren
- hoveniers
- restaurantkoks
- food and beverage managers (F&B)
- ongediertebestrijders
- verkoopmedewerkers
- recruiters
- online-marketeers
- security specialisten
- inkopers
- advocaten
- beleidsmedewerkers
- verzorgenden ig
- algemeen verpleegkundigen
- psychiaters
- apothekers
- leerkrachten basisonderwijs
Wat opvalt is het grote aantal banen in de uitvoering, zeg maar voor handige mensen. Met name in de bouw, techniek en zorg. Maar ook voor de HBO/WO geschoolden zijn er in deze sectoren voldoende kansen.
De bron van deze voorbeelden is het UWV. Zij heeft ongeveer 140 beroepen met moeilijk vervulbare vacatures op een rij gezet. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt nu?
Het is duidelijk dat veel sectoren harde klappen krijgen door de crisis. Denk aan de horeca, de recreatie, non-food winkels en het toerisme. Terwijl er dus op andere gebieden juist weer tekorten zijn. Denk aan supermarktpersoneel, Doe Het Zelf zaken, medisch en verplegend personeel. Hier nog een aantal andere beroepen waar de vraag op de moment juist hoog is, of juist heel laag of afwezig.
Sectoren/beroepen met tekort
- medisch en verplegend personeel
- bouwmarkten
- fruit- en groenteteelt
- groothandels supermarkten -en ziekenhuizen
- chauffeurs goederen
- bezorgers
- bouw
- softwareontwikkeling
- beveiligers
- UWV/gemeenten
Sectoren/beroepen met overschot
- niet medische thuiszorg
- sierteelt
- meubel, kleding, kringloopwinkels
- horeca
- chauffeurs taxi
- luchtvaart
- autoschadeherstel
- uitzendwerk
- beveiligers evenementen
- installatiemonteurs
Wat hier opvalt is dat bij beroepen waar voor de crisis een tekort was, zoals verkoper keukens, nu juist minder behoefte is. Natuurlijk heeft dit te maken met het feit dat we afstand moeten houden van elkaar, contact moeten vermijden. Onthoud hierbij dus dat dit tijdelijk is, alleen is onduidelijk hoe lang.
Als je nu zo snel mogelijk van baan wilt veranderen, omdat de jouwe is komen te vervallen, of omdat je het echt niet naar je zin hebt, kijk dan eens bij de sectoren waar nu juist een tekort is. Als je een carriereswitch overweegt kun je hier lezen hoe je dat het beste aanpakt.
De bron van deze voorbeelden is wederom van het UWV. Kijk hier voor het volledige overzicht.
EN DE KANSEN OP DE LANGERE TERMIJN…
Als we een stap terug nemen is het duidelijk dat de invloed van de crisis tijdelijk zal zijn. Ook al zullen bepaalde veranderingen, bijvoorbeeld beïnvloed door digitalisering, misschien nog wel sneller plaats vinden. En zijn mensen aan het denken gezet over de waarde van hun eigen werk, nu het duidelijker is geworden wat vitale beroepen zijn, en waar de hardste klappen vallen.
Toch is wel te zeggen dat de beroepen van de toekomst van voor de crisis, grotendeels dezelfde kansen op de arbeidsmarkt bieden als na de crisis. Dus kijk jij liever naar de lange termijn, denk dan eens aan de volgende beroepen:
- levenseindeplanner
- zorg-op-afstandspecialist
- begrafenisondernemer
- droneverkeersleider
- orgaanontwerper
- robotica ingenieur
- big data specialist
- 3D-engineer
- ontwikkelaar virtual reallity en/of Internet of Things (IoT)
- neuromarketeer
- domotica adviseur
- expert Cyber Security
- data Scientist
- digital marketing en design
- longevity Coach
- professional organizer
- ethisch Hacker
- virtual Assistent
Het mag duidelijk zijn dat er veel veranderingen gaande zijn. Welke invloed deze hebben op jouw loopbaan hangt af van een aantal dingen. De eerste is of je haast heb om een stap te maken. Dan kun je het best kijken naar beroepen/sectoren waar nu een tekort is.
Als je meer tijd hebt, richt je dan op de langere termijn. De digitalisering zal doorgaan. Dat betekent het ontstaan van nieuwe functies, en het ophouden van bepaalde bestaande functies. Richt je dan vooral op de banen van de toekomst. Wat sowieso belangrijk zal zijn, is om competenties als samenwerken, durf, flexibiliteit, aanpassingsvermogen en analytisch vermogen verder te ontwikkelen. Want deze worden steeds belangrijker. Dus welke keuze je ook maakt, zorgt dat je deze competenties in de functie kunt gebruiken. Dan bereid je jezelf het best voor op een veranderende toekomst, want je ontwikkelt je wendbaarheid. En wie wendbaar is kan altijd ergens terecht.

Wat wil ik?
Als je niet weet wat je wilt, dan is de eerste stap meer zelfkennis verzamelen. Want als je niet weet wat je zoekt, zal je het niet vinden. In dit artikel een stappenplan om over jezelf te weten te komen wat nodig is om de baan te vinden die bij je past.

Plezier in je werk
Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.

HULP BIJ CARRIÈRESWITCH
Ben je uitgekeken op je huidige werk, droom je al jaren van een compleet andere carrière, of heb je het idee dat het werk wat je nu doet niet helemaal bij je past? Dan is een carrièreswitch een goed idee!