
Er zijn natuurlijk talloze voorbeelden te geven van SMART doelen. Sommige zijn lastiger te formuleren dan anderen. Dit heeft vaak te maken met de ‘meetbaarheid’ van doelen. Afvallen kun je meten in kg of vetpercentage. Meer geld verdienen kun je meten met het aantal euro’s wat op je bankrekening wordt bijgeschreven. Maar SMART doelen met betrekking tot jouw loopbaan laten zich vaak wat minder makkelijk omschrijven. Want hoe meet je meer plezier, voldoening, zelfvertrouwen of hoe goed je iets kan? Dit soort uitkomsten zijn in grote mate subjectief en het is dus belangrijk om voor jezelf duidelijk te krijgen hoe jij kan merken dat je meer plezier ervaart, of dat je ergens beter in bent geworden. Wanneer weet je dat je meer zelfvertrouwen voelt? Het maken van een actieplan met concrete acties die je gaat ondernemen kan je helpen om je doelen zo meetbaar mogelijk te maken. Hier volgen een paar voorbeelden van SMART doelen die hierop aansluiten. Wanneer je je doel gesteld heb is het nuttig om een actieplan te maken waar precies in staat wat je wanneer gaat doen om jouw doel te bereiken.
Wil je weten hoe je precies SMART doelen kunt stellen dan kun je hier verder lezen.
Voorbeelden van SMART doelen die lastiger te formuleren zijn
Voorbeeld SMART doel 1 Spreken in het openbaar
Veel mensen hebben moeite om in het openbaar, voor groepen, te spreken. Er kan dan onzekerheid ontstaan over de waarde van jouw verhaal, wat zullen de anderen er van vinden? Toch is het in jouw werk nodig om regelmatig voor groepen te staan en je zou hier dus graag beter in willen worden, je er prettiger bij voelen. Maar wat is dan beter? Waar is er ruimte voor ontwikkeling? Hoe zou je voor de groep willen staan? Wanneer wil ik dit bereikt hebben? Allemaal voorbeelden van vragen die je zult moeten beantwoorden om een SMART doel te formuleren. Dit zou er 1 kunnen zijn:
‘Het verbeteren van mijn ‘spreken in het openbaar’ vaardigheden door de komende 2 maanden 5 keer voor een groep te staan. (actie: Door vaker te oefenen wordt ik beter en door feedback te vragen kan ik mezelf ontwikkelen. Ik zal merken dat ik minder gespannen wordt en met meer zelfvertrouwen mijn verhaal kan doen).’
Voorbeeld SMART doel 2 Meer zelfvertrouwen
In het bovenstaande voorbeeld wordt ook gesproken over meer zelfvertrouwen. Wanneer je geen vertrouwen voelt kun je dit merken door wat angstige gevoelens en gedachten. Je kunt dan vaker piekeren en aan je lichaam merken dat er onrust is. Deze onrust kun je voelen aan je spierspanning, het zweet in je handen en de bewegingen van je lichaam. Wanneer je zelfvertrouwen voelt beleef je min of meer het omgekeerde; rust in je lichaam en je gedachten. Wanneer je dus voor jezelf weet wat je voelt als je je zelfverzekerd voelt, dan kun je dit meenemen in het formuleren van je SMART doel:
‘Ik wil meer zelfvertrouwen ervaren en dus vaker de rust en ontspanning in mijn lichaam en lijf voelen. (actie: Ik kan dit doen door wekelijks de positieve situaties/ervaringen/prestaties te benoemen en te kijken wat ik heb gedaan waardoor het prettig of goed verlopen is).’
Om nu te bepalen naar bijvoorbeeld 3 maanden of je inspanningen effectief zijn geweest zou je er voor kunnen kiezen om je gevoelens met betrekking tot je zelfvertrouwen dagelijks een waardering/cijfer te geven. Om dan vervolgens na 3 maanden te kijken welke ontwikkeling er plaats heeft gevonden door gemiddelde scores met elkaar te vergelijken.
Voorbeeld SMART doel 3 Grenzen stellen
Wat vaker nee zeggen kan zeer bevrijdend werken. Velen van ons kennen de situatie wel dat ons op het werk gevraagd wordt om er nog een klusje bij te doen, terwijl jouw behoefte daar eigenlijk helemaal niet naar uit gaat. Maar omdat je de ander misschien niet wilt teleurstellen maak je nog een uitzondering. En zo kunnen die uitzonderingen zich opstapelen tot je zelf in de knel komt. Als puntje bij paaltje komt betekent het dat je moet kiezen tussen jouw eigen belang, en het belang van de ander. Dit levert soms onprettige situaties op en je hebt je voorgenomen om vaker nee te gaan zeggen. Want kiezen voor het belang van de ander is zeer nijpend voor jouw eigenwaarde en kiezen voor jezelf kan eng zijn omdat je niet weet hoe de ander hierop zal reageren. Omdat je inmiddels weet dat dit doel niet concreet genoeg is, geen duidelijke acties verlangt en qua termijn ook vrijblijvend is, probeer je jouw doel SMART te maken:
‘Ik wil dat over 3 maanden mijn werkdruk verlaagt is en mijn eigenwaarde een positieve impuls heeft gekregen door vaker nee te zeggen. (actie:In die situaties dat ik moet kiezen tussen mijn eigen belang en die van de ander neem ik in het vervolg een time-out om een stapje terug te nemen. Ik zal die tijd gebruiken om te bepalen wat de consequenties voor mij zijn van het ja of nee zeggen, om vervolgens te besluiten welk antwoord ik zal geven. Nadat ik dit antwoord heb gegeven neem ik de ruimte om te reflecteren; wat heeft dit antwoord mij gegeven?)’.

Wat wil ik?
Als je niet weet wat je wilt, dan is de eerste stap meer zelfkennis verzamelen. Want als je niet weet wat je zoekt, zal je het niet vinden. In dit artikel een stappenplan om over jezelf te weten te komen wat nodig is om de baan te vinden die bij je past.

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?
De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Plezier in je werk
Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.