
Heb je moeite om je leven richting te geven? Of heb je weleens het gevoel dat je niet vooruit komt? Begin je ergens aan, maar zwakt je motivatie naar verloop van tijd weer af? Dan kan het zijn dat je geen, onrealistische of onduidelijke doelen hebt gesteld. Daarom wil je ik je in dit artikel uitleggen hoe je doelen kun stellen, en hoe je kunt zorgen dat deze doelen jouw motiveren. Door SMART doelen te stellen kun jij komen waar je wilt zijn, en weet je precies wat je moet doen om daar te komen.
SMART DOELEN en persoonlijke ontwikkeling
Wanneer je de behoefte voelt om jezelf te ontwikkelen, dan is het belangrijk om je af te vragen waar je nu staat, en waar je graag zou willen staan. Wat je hiervoor nodig hebt is zelfkennis en bewustwording. De manier om bewuster om te gaan met je jezelf en de mogelijkheden die de wereld om je heen biedt, is om te leren reflecteren. In het kort gezegd komt reflecteren erop neer dat je even stil gaat staan en je zelf vragen gaat stellen. Om je leven richting te geven kun je jezelf een nieuw doel stellen. Maar dan moet je wel eerst weten waar je naar toe wilt. Wat zou je willen bereiken? Vaak kun je al wat meer inzicht in krijgen door je het volgende af te vragen:
- Waar ben ik op dit moment ontevreden over, wat zou er dan anders mogen zijn?
- Wat zou ik graag willen kunnen, hebben of doen?
- Hoe zie ik mezelf het liefst?
- Waar fantaseer ik wel eens over?
Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen, maar omwille van het uitleggen van het doelen stellen met de SMART-methode gaan we er even van uit dat je een doel voor ogen hebt.
SMART doelen stellen; een voorbeeld.
Een voorbeeld van een doel dat je jezelf zou kunnen stellen met betrekking tot jouw loopbaan is; Ik wil een andere baan. Je hebt het niet naar zin, je denkt dat er meer in zit en zou graag meer voldoening uit je werk halen. Een logisch gevolg zou zijn dat je jezelf ten doel stelt om een andere baan te vinden. Het doel ‘Ik wil een andere baan’ brengt wel wat vragen met zich mee. Wanneer wil je die andere baan hebben? Welke baan moet dat dan zijn? Hoe ga je erachter komen welke baan het dan moet zijn? Het grote probleem van dit doel is dus dat het onduidelijk is wat het doel precies is, wanneer je dat doel bereikt wil hebben en wat je er voor moet doen om dit te bereiken. Zo’n doel werk niet motiverend, het geeft nauwelijks richting en je zou niet weten waar je moet beginnen. En daarom is het goed om je doelen SMART te maken. SMART doelen stellen doe je zo:
Specifiek; kan je doel in kleinere stapjes worden gehakt? Is het concreet, bijna tastbaar?
Meetbaar; wanneer weet je of je je doel bereikt hebt? Kun je dat zien, voelen? Kun er je een getal aan koppelen (tijd, geld, aantallen)?
Actiegericht; is het duidelijk wat je moet doen om je doel te bereiken? Voel je je gemotiveerd om hier energie in te steken?
Realistisch; is het doel haalbaar? Een doel mag uitdagend zijn, maar het moet wel te realiseren zijn.
Tijdsgebonden; wanneer wil je je doel bereikt hebben? wat ga je wanneer doen om dit voor elkaar te krijgen?
Wanneer je je doel op deze wijze stelt weet je waar je aan toe bent. Je weet wat je wilt bereiken, wat je hiervoor moet doen, wanneer het klaar moet zijn en hoe je dit kan herkennen. Wanneer je het doel ‘Ik wil een andere baan’ op de SMART manier formuleert krijg je bijvoorbeeld; Ik wil op 1 januari een baan hebben gevonden die mij voldoening en energie geeft.
Meer voorbeelden van SMART doelen
Geen SMART Doel
Ik wil meer geld verdienen
Wel een SMART Doel
Ik wil mijn huidige in komen verdubbelen binnen 3 jaar. Ik ga dat doen door een webshop in dieren accessoires te beginnen naast mijn huidige baan tot dat ik voldoende (hoeveel?) inkomen heb verzameld om mijn huidige baan af te bouwen
Geen SMART Doel
Ik wil afvallen
Wel een SMART Doel
Ik wil over 3 maanden (bijvoorbeeld 30 januari) 7 kilo afgevallen zijn. Dit ga ik doen door 3x per week 1 uur naar de sportschool te gaan en s ’avonds na 8 uur geen koolhydraten meer te eten.
Geen SMART Doel
Ik ga een boek schrijven
Wel een SMART Doel
Ik ga een boek schrijven over het openen van een webshop. Dit boek moet minimaal 100 pagina’s tellen en ik wil het over 6 maanden (bijvoorbeeld 30 april) klaar hebben. Elke maand zal ik 17 pagina’s schrijven.
De bovenstaande SMART doelen hebben met elkaar gemeen dat het duidelijk is wat er bereikt moet worden, wanneer het klaar moet zijn, er welke acties er ondernomen moeten worden om de doelen te bereiken. Lees verder voor meer voorbeelden van SMART doelen.
SMART doelen en je loopbaan; het actieplan
Omdat grote doelen vaak gericht zijn op het bereiken van een bepaald gevoel is het niet altijd mogelijk om bij het stellen van het doel heel concreet te worden. Het gevolg daarvan is dat je zult moet gaan onderzoeken wat dat gevoel precies betekent voor jou en wat jou dit gevoel kan geven. Dit betekent dat je een doel als het bovenstaande in stukken kan hakken en hier op gezette tijden bepaalde acties aan verbindt. Hiervoor kun je een actieplan maken waar precies in staat wat je wanneer gaat doen om je doel te bereiken. Een voorbeeld van zo’n actieplan vind je hier. Zo kun je bij het bovenstaande doel denken aan de volgende acties:
- Uitzoeken wat mij energie en voldoening geeft
- Kijken in wat voor soort functie, rol en organisatie dit terugkomt
- Een selectie maken van mogelijke richtingen
- Het updaten van je cv
- Het versturen van sollicitatiebrieven
Het is dan tijd om in te schatten hoe lang je voor iedere activiteit je nodig denkt te hebben. In relatie tot de datum waarop je je doel wilt bereiken kun je dan een planning maken. Zo kun je tussentijds toetsen hoe je er voor staat en dit geeft je de mogelijkheid om je plannen aan te passen. Zo hoef je er niet meer over na te denken en dit scheelt een hoop tijd en energie. Door stap voor stap je actieplan uit te voeren en je acties af te vinken creëer je rust en vertrouwen. Je geeft je zelf zo steeds weer mogelijkheden om succes te ervaren.

Welke kanten kun je op met je loopbaan?
Zit jij wel eens op vacaturesites te speuren naar een nieuwe baan? Ik wil je graag een stapje mee terug nemen en de selectie die je zal moeten maken wat simpeler maken.

Besluitvaardigheid; hoe je betere beslissingen kunt nemen
Besluitvaardigheid is in veel functies een belangrijke competentie. Besluitvaardigheid betekent letterlijk; De mate waarin iemand beslissingen of actie durft te nemen, ook bij onvolledige kennis

Persoonlijkheidskenmerken; wie ben jij?
Wie jij in grote lijnen bent als persoon wordt ook wel omschreven als persoonlijkheidskenmerken. Dit zijn kenmerken die over tijd als stabiel worden gezien. Dat