meer plezier in je werk

ZO HEB JE MEER PLEZIER IN JE WERK: 6 BELANGRIJKE INGREDIËNTEN VOOR WERKGELUK

Motivatie, vreugde en voldoening: plezier in je werk is superbelangrijk! Heb jij ‘s ochtends zin om in de auto te stappen, of zie je er juist als een berg tegenop om weer naar kantoor te gaan? Het antwoord op die vraag is belangrijk, want een gebrek aan plezier in je werk zorgt voor stress en vermoeidheid en kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Daarnaast is je motivatie laag, waardoor je prestaties afnemen.

De keerzijde is dat plezier hebben in wat je doet energie geeft, je zelfvertrouwen vergroot en je leven zinvoller maakt. Daarnaast werk je met meer enthousiasme en ben je beter in staat stressvolle situaties het hoofd te bieden. Kortom, reden genoeg om een baan te kiezen die niet alleen voor inkomen zorgt, maar waar je het ook naar je zin hebt.

6 belangrijke ingrediënten voor plezier in je werk

Het klinkt misschien eenvoudig, plezier hebben in je werk. Gewoon iets doen wat je leuk vindt, toch? Helaas, zo simpel is het niet! Uit mijn ervaring als loopbaancoach – en uit wetenschappelijk onderzoek – blijkt dat vreugde en voldoening halen uit je werk afhangt van verschillende aspecten. In dit artikel zet ik de belangrijkste 6 aspecten op een rij.  

1. Ruimte voor ontwikkeling

Veel mensen vinden het belangrijk om binnen een functie en binnen een organisatie de mogelijkheid te hebben zich te ontwikkelen. Ze willen nieuwe dingen blijven leren en nieuwe vaardigheden opdoen. Heb je deze mogelijkheid niet? Dan heb je waarschijnlijk het gevoel dat je vastloopt in je carrière.

2. Doen waar je goed in bent

Wat zijn jouw sterke punten? Over welke vaardigheden en competenties beschik jij? En gebruik je deze regelmatig in het werk wat je doet? Zo niet, dan kan zijn dat je hierdoor minder plezier hebt in je werk. Als je regelmatig taken moet uitvoeren die je niet goed kan, maakt dit je onzeker. Vaak vind je dit ook helemaal niet leuk om te doen! Het is dus belangrijk dat je een baan hebt waar je jouw sterke kanten kunt inzetten. Zo haal je alles eruit wat erin zit!

3. Autonomie, uitdaging en afwisseling

Voor veel mensen gelden bepaalde voorwaarden om lekker te kunnen werken. De vaakst genoemde voorwaarden zijn: autonomie, uitdaging, en afwisseling in taken en activiteiten.

Deze voorwaarden zorgen ervoor dat: 

  • je vrijheid en controle ervaart over je werk;
  • je meer verantwoordelijkheid voelt over het werk dat je doet;
  • je meer gemotiveerd bent om je werk goed te doen;
  • je werk voor positieve opwinding zorgt en je ‘op kunt gaan’ in je werk;
  • de dagen minder lang duren, of zelfs voorbij vliegen!

4. Bevestiging en waardering

Ieder mens is op zoek naar een bepaalde mate van bevestiging en waardering. Voor werkplezier is het daarom heel belangrijk dat je regelmatig feedback krijgt over hoe je het doet. En het liefst natuurlijk positieve feedback! Als je dit niet krijgt, ga je aan jezelf twijfelen, of voel je je niet gezien of gewaardeerd. 

5. Prettige werkrelaties

Het zal je niet verbazen dat – naast het werk dat je doet – ook de collega’s die je hebt, en de relaties die je met hen opbouwt, belangrijk zijn voor de mate waarop je plezier beleeft aan je werk. Ook andere werkrelaties, zoals de relatie met klanten, leveranciers of je baas, hebben hier veel invloed op. 

Goede werkrelaties maken jouw werk prettiger en makkelijker. Vaak ben je voor het uitvoeren van je taken namelijk afhankelijk van anderen. Goede en positieve werkrelaties zorgen voor een gevoel van vertrouwen en betrokkenheid. Hierdoor verbeteren jouw werkresultaten en die van jouw collega’s en ervaar je meer vreugde in je werk. 

 6. Zinvol werk

Last but not least: wat jij doet moet zinvol zijn. Heb je het gevoel dat wat jij doet geen bijdrage levert voor jezelf, de organisatie, het bedrijf, of de maatschappij in het algemeen? Heb je het gevoel: Waar doe ik het voor? Grote kans dat je dan geen of weinig plezier haalt uit je werk!

Wat ‘zinvol werk’ precies betekent, is voor iedereen anders. Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat jij onder ‘zinvol’ verstaat en je werk daarop aan te passen. Hierdoor ontstaat positieve energie en bevlogenheid. Past dit niet bij wat de organisatie van je verwacht? Dan is het misschien goed om een nieuwe baan te zoeken!

Download de checklist plezier in je werk!

Wil jij meer plezier in je werk? Download dan nu de checklist om erachter te komen welke aspecten nog ontbreken in jouw baan! De checklist helpt je te onderzoeken op welke gebieden voor jou nog wist te behalen valt en te omschrijven hoe je deze ingrediënten aan jouw werk toevoegt. Veel succes!

kansen-op-de-arbeidsmarkt

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Lees verder »
CARRIÈRESWITCH maken

HULP BIJ CARRIÈRESWITCH

Ben je uitgekeken op je huidige werk, droom je al jaren van een compleet andere carrière, of heb je het idee dat het werk wat je nu doet niet helemaal bij je past? Dan is een carrièreswitch een goed idee!

Lees verder »