keuzes-maken

Wat gaan we vanavond eten? Wat zal ik aantrekken? Waar gaan we naar toe op vakantie? Wat zal ik kopen voor je verjaardag? De hele dag door worden gedwongen om keuzes te maken. Veel van deze keuzes kosten ons niet zoveel moeite. We hebben een beperkt aantal opties, nemen tijd en geld mee in onze afwegingen en we kunnen zonder veel moeite een keuze maken. Voor de bovenstaande keuzemomenten geld dat de consequenties van deze keuzes relatief weinig invloed zullen hebben op hoe we ons voelen en wat we van onszelf vinden. De mogelijke gevolgen van een keuze zijn een belangrijk aspect in het keuzeproces waar we moeite mee hebben. Gaat het om een baan, een partner of een huis, dan komen er ineens heel andere krachten om de hoek kijken. Dan kunnen we in twijfels vervallen en de keuze misschien zelfs wel tot in vergaande pijnlijkheid uitstellen.

Wat ook meespeelt, is dat we graag een bewuste keuze willen maken. Het nadeel hiervan is dat ons bewustzijn prima in staat is om tussen 2 relatief ver van elkaar verwijderde mogelijkheden te kiezen, maar wanneer dit er tien worden, en ze lijken allemaal zo op elkaar, en het gevolg van de keuze is ook nog eens zeer onvoorspelbaar, dan laat dat bewustzijn ons vaker in de steek. Grote keuzes kunnen wij dus beter aan ons onbewuste overlaten, of aan onze intuïtie. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Veel grote keuzes hebben een aantal dingen met elkaar gemeen:

  • Duidelijkheid over de gevolgen voor je welzijn zijn onbekend
  • Deze gevolgen zullen er voor langere tijd zijn; een verkeerde broek trek je zo weer uit, maar een andere baan heb je minder snel
  • Er zijn veel factoren van invloed op de gevolgen(locatie, salaris, collega’s, buren, reistijd, taken, potentie….)
  • De investering is groot (maanden zoeken naar een baan, tonnen lenen van de bank)
  • De ene mogelijkheid lijkt op het 1e gezicht niet beter, leuker of prettiger dan de andere

 

Het is duidelijk dat keuzes maken geen pretje hoeft te zijn, ook al mogen we eigenlijk blij zijn dat we ze hebben.

Keuzes maken; hoe doe je dat?

Dat keuzes maken lastig kan zijn dat weten we nu, maar wat kun je doen om dit wat makkelijker te maken. Misschien kun je de keuze nog niet maken omdat het onduidelijk is waar je precies voor kiest. Het is vooral belangrijk om meer gevoel te krijgen bij wat de mogelijke gevolgen zijn voor je welzijn, voor je gevoelens van tevredenheid, geluk en voldoening. Hiervoor heb je dus meer informatie nodig. Met informatie bedoel ik voornamelijk ervaring. Want de ervaring leert. Zo kun je bij het zoeken naar de juiste baan vragen of je een dag (of een paar dagen) mee mag lopen in de mogelijk nieuwe functie. Bij de aanschaf van een nieuw huis bestaat soms de mogelijkheid om even proef te wonen. Op deze manier kun je een beetje voelen hoe is het, je kunt je zo makkelijker voorstellen hoe het zou zijn als je de keuze gemaakt hebt.

Om te voorkomen dat je maandenlang proef aan het werken bent is het goed om van te voren het aantal mogelijkheden wat kleiner te maken. Je zult ook hier helaas keuzes moeten maken. Je kunt bijvoorbeeld eens gaan praten met iemand die de functie uitoefent die jij ambieert. Zoals je ook aan de huisverkopers kunt vragen hoe het is om daar te wonen. Een tweede is dat je je kunt beroepen op de ouderwetse manier van lijstjes maken. Niet om de uiteindelijke keuze te maken, maar wel om hier een schifting in aan te brengen. Je maakt een lijst met voors en tegens en je probeert daarbij aan te geven hoe zwaar ieder aspect weegt. Zo weegt de functie-inhoud misschien zwaarder dan de reistijd, of andersom. Op deze manier krijg je vanzelf meer inzicht in wat voor jou het belangrijkst is. En dat is wat vaak ontbreekt in het vastlopen tijdens het maken van keuzes. Je weet niet wat je het liefst zou willen. Hier is veel winst te behalen.

Wat je daarnaast kunt doen is om je van de verschillende mogelijkheden af te vragen wat het meest waarschijnlijke is dat het gevolg van de keuze is. Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen wat je weerhoudt om een keuze te maken? Is de twijfel die je voelt realistisch? En wat als je een mogelijkheid niet kiest, wat zullen dan de gevolgen zijn? Wat zou je willen dat de keuze voor een bepaalde mogelijkheid je geeft?

Keuzes maken: Tips!

Als laatste wil ik je nog een aantal korte tips meegeven die je kunnen helpen bij het maken van keuzes:

  • Vertrouw op je intuïtie
  • Kijk terug naar hoe je andere moeilijke keuzes hebt gemaakt in het verleden
  • Stel je voor hoe het is om de keuze gemaakt te hebben
  • Kies, maak fouten, en leer
  • Stel je voor dat je 70 bent, waar zou je dan op terug willen kijken?
  • Onthoud dat je altijd weer een andere keuze kan maken en zal krijgen
  • Maak de kleinere keuzes met je hoofd, de grotere met je hart
  • Vraag je af of de twijfels realistisch zijn
  • Je kunt nooit zeker weten hoe iets in de toekomst zal voelen, kies de beste optie en ga er voor. Je moet er tenslotte zelf iets van maken

 

Wat helpt jou bij het maken van keuzes?

Meer weten?
Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer weten? Stuur dan even een berichtje naar rene@kuylenburg-loopbaanadvies.nl of neemt contact op via contact Kuylenburg Loopbaanadvies Amsterdam.

wat-wil-ik-loopbaancoach

Wat wil ik?

Als je niet weet wat je wilt, dan is de eerste stap meer zelfkennis verzamelen. Want als je niet weet wat je zoekt, zal je het niet vinden. In dit artikel een stappenplan om over jezelf te weten te komen wat nodig is om de baan te vinden die bij je past.

Lees verder »
kansen-op-de-arbeidsmarkt

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Lees verder »
meer plezier in je werk

Plezier in je werk

Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.

Lees verder »