CARRIÈRESWITCH maken

EEN CARRIÈRESWITCH MAKEN: ZO PAK JE DAT AAN

Ben je uitgekeken op je huidige werk, droom je al jaren van een compleet andere carrière, of heb je het idee dat het werk wat je nu doet niet helemaal bij je past? Dan is een carrièreswitch een goed idee!

Maar hoe weet je nu dat het tijd is om deze stap te nemen? Waar liggen de uitdagingen? En hoe pak je zo’n carrièreswitch aan? Iets compleet anders gaan doen kan leuk zijn, maar is natuurlijk ook spannend. Daarom in dit artikel alles wat je moet weten over het maken van een carrièreswitch.

Waarom een carrièreswitch maken? 

Er zijn verschillende redenen om een carrièreswitch te maken. Hieronder noem ik er een paar:

  • Je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Je hebt het gevoel niet te groeien in je huidige baan en weinig nieuws te leren.
  • Je wilt werk vinden waarin jouw sterke punten beter worden benut.
  • Je wilt voor jezelf beginnen.
  • Je wilt werken in een omgeving die beter past bij jouw interesses en persoonlijkheid.
  • Je wilt meer verdienen of betere (secundaire) arbeidsvoorwaarden.

Kortom, heb jij het gevoel dat er meer in jou zit dan je eruit haalt in je huidige functie, bij je huidige werkgever? Dan is het tijd om een carrièreswitch te overwegen!

WAAR LIGGEN DE UITDAGINGEN?

Een carrièreswitch biedt veel kansen, maar er komen natuurlijk ook enkele uitdagingen bij kijken. Obstakels waar je tegenaan kunt lopen zijn bijvoorbeeld:

  • Twijfels over wat je precies wilt, welke baan bij je past en waar jouw werkomgeving aan moet voldoen om het naar je zin te hebben in een nieuwe baan.
  • Angst over of je succesvol een carrièreswitch kunt maken.
  • Onduidelijkheid over de baanmogelijkheden in de sector waar jij graag wilt werken.
  • (Tijdelijk) in inkomen naar beneden gaan doordat je in een nieuwe sector ‘opnieuw’ moet beginnen.
  • Verworven zekerheid en comfort binnen je huidige baan opgeven.

Loop jij tegen dit soort uitdagingen aan? Dat is helemaal niet vreemd. Het is een belangrijk besluit. Overweeg in dit geval om de hulp in te schakelen van een loopbaanadviseur of coach. Hij of zij kan jou helpen om na te denken over wat je precies wilt en waar voor jou kansen liggen.

HOE PAK JE EEN CARRIÈRESWITCH AAN?

Een carrièreswitch maak je niet van de een op de andere dag. Als je succesvol wilt switchen van baan, moet je hier tijd en aandacht aan besteden. Voordat je een nieuwe baan aangrijpt, loop je in elk geval de volgende stappen door:

  1. Zelfonderzoek. Onderzoek je motivatiebronnen. Wat wil je het liefst gaan doen en waarom? Zet je sterke punten op een rij. Wat zijn jouw competenties en vaardigheden?
  2. Vertaal. Probeer jouw sterke punten en jouw motivatiebronnen met elkaar te verbinden. Wil je bijvoorbeeld mensen helpen, dan helpt het als je goede sociale en communicatieve vaardigheden hebt. In welke functies vind je jouw sterke punten terug? En in welk vakgebied jouw interesses?
  3. Onderzoek of er behoefte is aan mensen die kunnen wat jij kunt en die willen wat jij wilt. Wat zijn de baanmogelijkheden binnen de functie en de sector waar je wilt gaan werken?
  4. Verklein onzekerheid. Kijk binnen je netwerk of er mensen zijn die al doen wat jij wilt gaan doen. Praat met hen om te achterhalen wat er voor nodig is om te komen waar zij zijn.
  5. Plan: Stel een duidelijk doel op. Bijvoorbeeld: Ik wil binnen een half jaar een traineeship als software developer bij een groot IT bedrijf bemachtigen. Bedenk wat je nodig hebt om het door jou geformuleerde doel te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld zijn: kennis op een bepaald gebied, ervaring binnen een bepaalde sector, of een netwerk van mensen die jou aan een bepaalde baan kunnen helpen.
  6. Hak je plan in stukjes. Zorg ervoor dat je plan uit kleine stapjes bestaat. Vier elke behaalde stap, hoe klein dan ook. Dit houd je gemotiveerd om je doel te bereiken.
  7. Netwerk. Een groot deel van de mensen vind vanuit hun bestaande netwerk een nieuwe baan.
  8. Sta op na tegenslag en zoek hulp in je omgeving als je onvoldoende vooruit gaat.

 

Loop je vast bij een van deze punten? Dan kan een loopbaanadviseur of een coach ook hierbij uitkomst bieden.

Download het stappenplan voor een succesvolle carriereswitch.

WAT LEVERT HET OP?

Een carrièreswitch maken is een grote stap. Veel mensen blijven daardoor lange tijd twijfelen of ze de stap wel moeten nemen. Ook zien mensen er soms vanaf, vanuit de angst dat het niet zal lukken. Dat is zonde, want een carrièreswitch kan enorm veel opleveren! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer plezier, meer kracht en meer voldoening in je werk.
  • Meer uitdaging en de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren.
  • Een gevoel van overwinning, omdat je een moeilijk obstakel hebt genomen.
  • Meer vrijheid (bijvoorbeeld wanneer je voor jezelf bent begonnen).
  • Een beter inkomen of betere (secundaire) arbeidsvoorwaarden (op de lange termijn).
  • Het gevoel dat je op werkgebied eruit haalt wat erin zit.

HULP BIJ JOUW CARRIÈRESWITCH

Durf jij de stap te wagen, maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schakel dan een loopbaanadviseur of coach in. Plan nu gratis een adviesgesprek van 30 minuten in.

kansen-op-de-arbeidsmarkt

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Lees verder »
meer plezier in je werk

Plezier in je werk

Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.

Lees verder »