
Energie staat voor kracht en levenslust. Wanneer je je energiek voelt kun je dat merken aan de kracht die je voelt, het uithoudingsvermogen, de helderheid in je hoofd, de zin om ‘dingen’ te doen en ook aan een bepaalde mate van zelfvertrouwen of minstens het ontbreken van belemmerende twijfel. In de wetenschap wordt energie wel omschreven als het vermogen om arbeid te leveren. Zonder energie ben je maar weinig productief en actief.
Ook al lijkt de term energie hebben soms weinig concreet, hebben we allemaal wel eens het gevoel gehad dat we tijdens een activiteit of taak een prettige, bijna opgewonden, staat kunnen bereiken. Zonder erover na te hoeven denken kun je met deze activiteit of taak doorgaan, als je op de klok kijkt blijken er ineens uren voorbij te zijn. Het gaat hierbij dan om activiteiten of taken die je als prettig ervaart, die je leuk vindt. Een dusdanige staat wordt ook wel flow of bevlogenheid genoemd. Vaak zijn het activiteiten of taken die aansluiten bij je interesses of passies. Ook ben je er vaak goed in. Dingen die je energie geven doe je vaker, dingen die je vaker doet maken dat je er beter in wordt. Iets doen waar je goed in bent kan voor jou dus een bron van energie zijn. Voor activiteiten die aansluiten bij je interesses, behoeften en inspiratiebronnen geldt hetzelfde.
Op andere momenten lijkt de klok maar niet vooruit te willen gaan. Als je tijdens die activiteiten op de klok kijkt blijken er slechts minuten voorbij te zijn gegaan. Alleen al bij de gedachte aan dat soort activiteiten kun je de energie uit je lichaam voelen stromen. Kenmerkend voor dit soort activiteiten is dus dat ze je geen energie opleveren, maar vooral wat kosten. Je voelt geen kracht, hebt geen zin, je lichaam en hoofd voelen zwaar en je voert continu een interne discussie met je zelf over het waarom. Dat soort activiteiten wordt ook wel energievreters genoemd. De kunst is om te ontdekken wat je energie geeft, en wat je vooral energie kost. Om vervolgens jouw energiebronnen zoveel mogelijk terug te laten komen in je werk en leven. En om de energievreters zoveel mogelijk uit te sluiten, te elimineren of te omzeilen. Om zo tot een gezondere energie-balans te komen.
Energiebronnen en je loopbaan
Omdat je werk een groot deel van je beschikbare tijd op een dag inneemt is het belangrijke om ook activiteiten en taken te hebben waarbij je je kunt opladen, waar je plezier aan beleeft. Wanneer dit niet het geval is gaat dit niet alleen ten koste van je productiviteit en prestaties, maar ook je algemene beleving van werk en leven kan onder druk komen te staan. Het is dus zaak om erachter te komen wat voor activiteiten op je werk, maar ook je leven energie opleveren. Dit helpt je ook om meer inzicht in je sterke en minder sterke kanten te krijgen. Wat vindt je prettig of leuk om te doen? Waar ben je goed in? Voorbeelden van activiteiten of taken op je werk die je energie kunnen opleveren zijn afwisseling, onderzoeken, contact met mensen, leren, creatief zijn, helpen, beter maken of experimenteren. Voorbeelden van activiteiten naast je werk die je energie kunnen opleveren zijn sporten, koken, reizen, knutselen of een boek lezen. En zo zijn er nog veel meer.
Energievreters op je werk kunnen zijn: langdurige vergaderingen, eentonig werk, niet uitdagend werk, vervelende klanten/collega’s, gebrek aan erkenning, dingen waar je niet zo goed in bent en storingen. Naast het werk kunnen dit bijvoorbeeld geluidsoverlast, administratie, stomme buren, lange wachtrijen, conflicten of huishoudelijke taken zijn. Energievreters leveren ook vaak een bepaald soort stress op. En zogenaamde stressoren kunnen een enorm energielek zijn. Waar krijg jij energie van? En waar loop je op leeg?

Wat wil ik?
Als je niet weet wat je wilt, dan is de eerste stap meer zelfkennis verzamelen. Want als je niet weet wat je zoekt, zal je het niet vinden. In dit artikel een stappenplan om over jezelf te weten te komen wat nodig is om de baan te vinden die bij je past.

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?
De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Plezier in je werk
Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.