drijfveren wat wil ik

Eén van de meest gestelde vragen die een loopbaanadviseur gesteld krijgt is; ‘Wat wil ik?’. Meestal niet zo letterlijk, deze vraag komt in vele gedaanten naar voren:

 • Welke baan past goed bij mij?
 • Zit ik nog wel op het goede spoor?
 • In vindt mijn huidige baan niet leuk meer, maar ik weet niet wat ik anders zou moeten doen.
 • Ik kan geen baan vinden die aansluit bij mijn opleiding, ik zou graag willen weten wat mijn alternatieven zijn.
 • Waar word ik nou echt gelukkig van?
 • Is dit alles?

 

Voor al deze vragen geldt dat het onduidelijk is welke richting het op moet, wat de volgende stap in de loopbaan zou kunnen zijn.

Wat wil ik? en je loopbaan

Voor een hoop mensen geldt dat zij willen dat hun baan iets oplevert, dat je er iets voor terug krijgt. Dit is in 1e instantie meestal een inkomen, zodat we onze huur kunnen betalen, voedsel en kleding kunnen kopen en daarnaast misschien nog wat overhouden om ‘leuke’ dingen mee te doen. Om dat bijna al het betaald werk grotendeels in deze behoeften voorziet, willen we graag dat ons werk ons ook in anderen behoeften kan voorzien. Plezier, uitdaging en voldoening zijn daar voorbeelden van.

Je kunt een baan in die zin dus zien als een instrument om iets te bereiken. Het werkt prettig als je jezelf een doel stelt waar je je mee verbonden voelt, wat je graag zou willen bereiken. Bij het zoeken naar een doel kan het helpen om je te verdiepen in je drijfveren (o.a. motieven, behoeften, waarden, idealen, overtuigingen). Daarnaast zijn er nog een aantal andere onderdelen die in belangrijke mate richting kunnen geven aan jouw loopbaan en jou kunnen helpen bij het zoeken naar antwoorden op de vraag; ‘Wat wil ik?’. Dit zijn bijvoorbeeld jouw:We zouden graag willen dat ons werk ons plezier geeft, een beetje uitdaging, zo nu en dan voldoening, een stukje persoonlijke ontwikkeling, opdat we er uiteindelijk ook nog wat gelukkiger van worden. Dat is nogal wat. Om niet teleurgesteld te raken en regelmatig van baan te veranderen in de hoop dat deze baan het allemaal gaat geven is het cruciaal om jezelf de vraag te stellen: Wat mag ik redelijkerwijs verwachten van een baan? Wat wil ik dat een baan mij oplevert?

 • Interesses; in welke onderwerpen (sport, techniek, kunst, cijfers, dieren, mensen, etc.) ben je geïnteresseerd? Waarover zou je misschien wel meer willen weten? Wat zou je willen kunnen of leren? Waarom?
 • Hobby’s; Wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen? Kun je je voorstellen dat daar bepaalde zaken te vinden zijn die je ook in een beroep zou kunnen uitoefenen of tegenkomen? Welke?
 • Energiebronnen; Waar haal je energie uit? In je leven? In je werk? Het is prettig als je iets kunt vinden wat je uren achter elkaar zou kunnen en willen doen.
 • Activiteiten en taken; Wat zijn activiteiten en taken die je in het verleden met plezier hebt gedaan? Voorbeelden hiervan zijn samenwerken, onderzoeken, knutselen, helpen, berekeningen maken, tuinieren, koken, reizen.
 • Inspiratiebronnen; Wie zijn je idolen? Welke momenten of ‘dingen’ geven je inspiratie en zetten je aan tot het ondernemen van actie? Wie bewonder je? Waarom?

 

Voor een waardevol antwoord op de vraag; ‘Wat wil ik?’ zou je al deze gebieden kunnen onderzoeken. Wanneer je dit doet is het mogelijk dat de verschillende antwoorden raakvlakken met elkaar hebben, overlap vertonen, of dat er een patroon te ontdekken valt. Hiermee kun je richting geven aan je loopbaan.

Wat wil ik? en Psychologische testen

Om meer inzicht te krijgen in jouw drijfveren, motivatie, behoeften, interesses en nog veel meer zijn er naast oefeningen ook diverse wetenschappelijk onderbouwde testen die je zou kunnen doen. Dit soort testen zijn vaak gestructureerde vragenlijsten waarmee je jouw motivatie en interesses kunt vergelijken met die van anderen doordat het mogelijk is om normgroepen te selecteren. Voorbeelden van dit soort testen zijn prestatie-motivatietesten en interessetesten.
Met betrekking tot je loopbaan geeft inzicht in het ‘willen’ de mogelijkheid een organisatie te zoeken die bij je past. Een organisatie die een vergelijkbaar doel nastreeft als jijzelf. Een product waarmee je je verbonden voelt en achter kan staan. Jouw waarden, idealen en overtuigingen kunnen je iets vertellen over het soort mensen waar je het liefst mee samenwerkt. Je energiebronnen zeggen je iets over wat je graag zou willen doen.

Waar haal jij je energie vandaan?

 

wat-wil-ik-loopbaancoach

Wat wil ik?

Als je niet weet wat je wilt, dan is de eerste stap meer zelfkennis verzamelen. Want als je niet weet wat je zoekt, zal je het niet vinden. In dit artikel een stappenplan om over jezelf te weten te komen wat nodig is om de baan te vinden die bij je past.

Lees verder »
kansen-op-de-arbeidsmarkt

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Lees verder »
meer plezier in je werk

Plezier in je werk

Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.

Lees verder »