5 manieren om te reflecteren

Reflecteren is de manier om meer zelfkennis te vergaren. Zelfkennis die je nodig hebt om beter keuzes te kunnen maken die bij je passen. Er zijn verschillende manier om te reflecteren. De belangrijkste worden hier besproken.

 1. Jezelf kritische vragen stellen waarbij je terug kijkt op je handelen uit het verleden
 2. Een ander vragen om feedback op jouw handelen
 3. Meditatie/mindfulness
 4. Tijdens het uitvoeren van een handelen bewust ervaren wat je doet, waarom je dit doet en hoe dit voelt
 5. Jezelf in de spiegel aan kijken


De bovenstaande manieren van reflecteren kunnen je helpen om je bewuster te worden van wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Elke manier wordt hieronder kort toegelicht.

1. Reflecteren; jezelf kritische vragen stellen

Bij het terug kijken op je handelen is het doel om zoveel mogelijk informatie te vinden over waarom je iets deed, hoe je dit hebt aangepakt en wat het resultaat was. Op die manier geef je jezelf de mogelijkheid om te leren. Dit kun je doen door jezelf kritische vragen te stellen. Voorbeelden van dit soort vragen zijn:

 • Wat was de situatie?
 • Wat wilde ik bereiken?
 • Hoe pakte ik dat aan?
 • Wat was het resultaat?
 • Hoe voelde dit?
 • Wat dacht ik?
 • Wat heb ik er van geleerd?
 • Wat zegt dit over mij?
 • Hoe zou ik dit anders kunnen doen?


De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen om inzicht te krijgen in je behoeften, motivatiebronnen, kwaliteiten en persoonlijkheid.

2. Reflecteren; een ander om feedback vragen

Van veel van wat ons kenmerkt zijn we niet bewust. Daarnaast kijken we voor door een gekleurde bril, daarmee is het soms lastig om objectief te zijn. Om bewust te worden van ‘blinde vlekken’ en om een ander, meer objectief perspectief op ons zelf te krijgen kan het zeer verrijkend zijn om onze naasten om feedback te vragen. Dit wordt ook wel 360 graden feedback genoemd. De vragen die je aan jezelf stelt kun je ook door een ander laten beantwoorden. Dit kan bijvoorbeeld een collega, partner, vriend of familielid zijn. In het kader van je loopbaan is het verstandig om naasten uit te kiezen die zicht hebben op jouw professionele manier van doen.

3. Reflecteren; meditatie of mindfulness

Bij het benoemen van kwaliteiten of persoonlijk kan vaak een vrij rationele beschrijving voldoende zijn. Gaat het daarentegen om wensen, dromen, motivatiebronnen, energiebronnen of ontdekken wat je leuk vindt, dan is het noodzakelijk om goed contact te hebben met je gevoel. En je gevoel zit in je lichaam, niet in je hoofd. Om je bewust te zijn van hoe iets voelt is een goede relatie met je lichaam dus belangrijk. Meditatie of mindfulness helpen je deze relatie te versterken. Hiernaast helpt het je om je gewaar te worden van wat zich binnen in jou afspeelt, en leert het je om je aandacht te concentreren. Een uitstekend manier dus om je bewust te worden.

4. Reflecteren; bewust ervaren

Vaak zijn we tijdens onze activiteiten met heel andere dingen in ons hoofd bezig. Dat kan er toe leiden dat we allerlei dingen missen. Je bent je er dan niet van bewust waarom je iets doen, hoe je dit doet en wat precies het resultaat is. En om onze keuzemogelijkheden te vergroten, beter om te kunnen gaan met wat zich aandient, is dat nu juist waar we ons wel bewust van moeten zijn. Het bewust ervaren heeft veel weg van mindfulness. Je richt je volle aandacht op alles wat je doet, denkt en voelt. Dit doe je niet alleen als je een lastige klus moet klaren, maar ook tijdens het eten, tandenpoetsen, praten met anderen, eigenlijk alles. Dit is niet makkelijk, maar het helpt je om meer informatie te verzamelen over jouw beweegredenen, jouw manier van doen.

5. Reflecteren; de spiegel

Dit is eigenlijk de meest letterlijke vorm van reflecteren. Je gaat voor de spiegel staan en benoemt voor jezelf wat je ziet en opvalt. Zie je er vriendelijk uit, verzorgd, verdrietig etc.? Herken je jezelf? Is er iets wat je zou willen veranderen? Alles wat je te binnen schiet zegt iets over jezelf en hoe je naar de wereld kijkt. Kijk je bijvoorbeeld ook zo kritisch naar anderen?

Dit zijn 5 manier om te reflecteren. Probeer ze eens uit en kijk wat je ontdekt.

kansen-op-de-arbeidsmarkt

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

De kansen op de arbeidsmarkt zijn steeds aan verandering onderhevig. Hier volgt een kort overzicht van aan welke beroepen, in welke sectoren de grootste behoefte is. En juist waar de effecten van bijvoorbeeld de coronacrisis het hardst gevoeld worden.

Lees verder »
meer plezier in je werk

Plezier in je werk

Er zijn veel redenen om het niet naar je zin te hebben op je werk. Maar dus ook veel mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel worden de belangrijkste ingrediënten besproken om meer plezier in je werk te krijgen.

Lees verder »
CARRIÈRESWITCH maken

HULP BIJ CARRIÈRESWITCH

Ben je uitgekeken op je huidige werk, droom je al jaren van een compleet andere carrière, of heb je het idee dat het werk wat je nu doet niet helemaal bij je past? Dan is een carrièreswitch een goed idee!

Lees verder »